Tokat ili Zile ilçe merkezinin 20 km güneybatısındaki Maşathöyük, Tokat ili Erbaa ilçesinin güneyinde İnbat Deresi’nin yanında bulunan Horoztepe, Son Kalkolitik Çağ ve İlk Tunç Çağı buluntularının ortaya çıkarıldığı bir yer olan Erzurum il merkezinin yaklaşık 16 km kuzeybatısındaki Karaz Höyük, önemli merkezler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sayıca oldukça yüksek bir rakama ulaşan Tunç Çağı’nın diğer bazı önemli yerleşmeleri de şöyle sıralanabilir: Tell Açana/Alalakh (Antakya), Gözlükule ve Yumuktepe (Mersin), Beytepe ve
Ambartepe (Niğde), İkiztepe (Samsun), Köşkhöyük (Sinop), Altıntepe (Erzincan), Korucutepe ve Göktepe (Elazığ), Dikkaya (Sivas), Abdalhöyük (Nevşehir), Bahçecik (Bingöl), Musuri (Ağrı), Körkuyu (Diyarbakır), Cobahöyük (Kahramanmaraş), Dede Höyük (Aksaray), Dündartepe (Kars), Karakurt (Denizli), Pulur (Erzurum) Üyücek (İzmir), Mahmatlı (Kastamonu), Değirmentepe (Elazığ), Demircihöyük (Bilecik), Sirkeli (Adana), Yassıhöyük (Konya), Tilkitepe (Van), Demircihöyük (Eskişehir), K. Höyük (Burdur), Sos Höyük (Erzurum), Z. Höyük (Gaziantep).
1 2 [3]