HAYVANCILIK
Türkiye’de primer sektörün diğer önemli bir bölümünü hayvancılık faaliyeti oluşturmaktadır. Ülkemizin çok geniş alanlarının yarı kurak plato ve dağlık alanlarla kaplı olması, bu faaliyetin yaygın olarak yapılmasında etkili olmuştur. Hayvancılık faaliyetinde özellikle de küçükbaş hayvancılıkta mera hayvancılığı ön plana çıkmıştır.
Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren tarımın gelişimi için yapılan çalışmalar, sonuçlarını ziraat gibi hayvancılık alanında da göstermiştir. Hayvan türlerinin ıslahı, hayvan hastalıklarıyla
mücadele, meraların ıslahı gibi çalışmalar hayvancılık sektöründe zaman içerisinde olumlu şekilde yansımıştır. Hayvan sayısı açısından bu gelişmeye bakıldığında, hayvancılık faaliyetinin en önemli iki alanını oluşturan küçükbaş ve büyükbaş hayvanların Cumhuriyet’in ilk yıllarından 1980’lere kadar sürekli bir artış gösterdiği dikkati çeker. Nitekim 1930 yılında 21.654.406 olan küçükbaş hayvan sayısı, 1950 yılında %100’e yakın artarak 41.547.125’e yükselmiştir. Küçükbaş hayvancılık içinde en büyük bölümü koyun yetiştiriciliği oluştururken, bunu kıl keçisi
[1] 2 3 4