faaliyetler, birincil veya hammadde üretimi adını almıştır. İkinci aşamada, ham veya yarı işlenmiş şekilde alınan bu mallar, basit aletler veya modern tesislerde işlenerek mamul maddeler haline dönüştürülmektedir ki bu aşama sanayi, mamul madde üretimi veya ikincil faaliyetler adını almaktadır. Son aşamada ise, artık önceki aşamalarda ham veya işlenmiş hale gelen mal veya işlerin üretimi, dağıtımı, pazarlanması, taşınması vb. işlerin yapıldığı ve bütün üretilenlerin artık tüketiciye ulaştırıldığı üçüncül faaliyetler veya hizmet üretimi bulunmaktadır.
Osmanlı ekonomisini etkileyen faktörlerin en önemlisi zirai bir ekonomi olarak Osmanlı dünyasında üretim, istihdam, gelir ve tüketimde doğrudan ve dolaylı katkıları ile en büyük paya sahip bulunan sektör topraktı, yani tarımdı. Osmanlı’da tarımsal alanda/toprak üzerinde temel üretim birimi, “çift-hane” sistemi olarak adlandırılmıştır. Bu sisteme göre köylü, devlete ait topraklar üzerinde tarım yapan kiracılar konumundaydı. Osmanlı toraklarında hububat üretimi önemliydi; Mısır, Teselya, Makedonya, Bulgaristan, Trakya ile Eflak ve Boğdan başlıca buğday