Layout 1 - page 203

202
IĞDIR, Doğu Anadolu Bölgesi’nde il. Kuzey
ve doğuda Ermenistan, güneydoğuda Nahçi-
van ve İran toprakları, güney ve batıda Ağrı,
kuzeybatıda Kars illeriyle çevrilidir. Yüzey Bi-
çimleri: İlin güneyinde Karasu-Aras Dağları-
nın doğu uzantıları yer alır. Aras Güneyi
Dağları denilen ve doğu-batı doğrultusunda
uzanan bu dağlar Güney Anadolu kıvrım sis-
temine bağlıdır. Bu dağların en yüksek nok-
taları, batıdan doğuya Perli Dağı (2.231
metre), Zor Dağı (Akpınar Tepesi, 3.196
metre), Pamuk Dağı (2.634 metre) ve Tür-
kiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı’dır
(5.137 metre). İlin en önemli akarsuyu, Bin-
göl Dağlarından kaynaklanan Aras Irmağı’dır.
Kuzeyde Kars iliyle sınır çizen Aras, kuzeyden
Arpaçay kolunu aldıktan sonra Iğdır Ovası’na
girer; burada Ermenistan sınırını izledikten
sonra Nahçivan’la Türkiye arasındaki kısa sı-
nırı oluşturur. İklim ve Bitki Örtüsü: Aras Ir-
mağı’nın taşıdığı alüvyonla dolan ve Ağrı
Dağı’ndan inen volkanik maddelerin de ka-
rıştığı topraklarıyla Iğdır Ovası, en önemli ta-
rımsal üretim alanıdır. İlin güneyindeki dağlık
yörede komşu illerdeki gibi sert karasal iklim
egemen olmasına karşın Iğdır Ovası’nda, ta-
mamen farklı, yumuşak bir iklim görülür. Kış-
lar pek sert geçmediğinden sıcak iklim bitkisi
olan pamuk gibi ürünler yetişir. Iğdır’da yıllık
sıcaklık ortalaması 11,2 °C’dir. Oysa komşu
il merkezlerinden Ağrı’da yıllık ortalama 6,1
°C, Erzurum’da 6,1 °C, Kars’ta 4,2 °C’dir. Iğ-
dır’ın yıllık yağış ortalaması kent merkezinde
251,6 mm’dir. Güneydeki dağlık kesimde
yağış daha fazladır. Ekonomi: İlin asıl ekono-
mik etkinliği tarıma dayanır. En önemli tarım
ürünü şeker pancarıdır. Bunun yanı sıra buğ-
day, arpa ve yem bitkileri; Iğdır Ovası’nda
pamuk, çeltik, tahıl, karpuz, kavun, üzüm,
erik gibi meyveler ve çeşitli sebzeler yetişti-
rilir. İlin güney kesimindeki yaylalarda hay-
vancılık yapılır. Başta koyun olmak üzere sığır
ve kıl keçisi yetiştirilir. Hayvancılık yapanlar,
yöre meraları yetişmediği için Ağrı ilinden de
mera kiralarlar. Mandıralarda kaşar peyniri,
yağ ve kaymak elde edilir. 1950’li yıllara
kadar gelişemeyen Iğdır’da 1952’de Iğdır Do-
kuma Tesisi, 1953’te Iğdır Devlet Üretme
Çiftliği açıldı. Aynı yıllarda yapılan devlet ya-
tırımlarıyla yöre ülke pazarlarıyla bütünleşme
olanağına kavuşturuldu. Dokumacılık, tarım
aletleri ve oto onarımı ve bakımı gibi alan-
larda çalışan bazı küçük üretim birimleri ku-
ruldu. 1992’de Nahçivan Sınır Kapısı’nın
açılmasıyla yöre canlılık kazandı. Turistik
Yerler: Iğdır, tarihî eserler yönünden fazla
zengin değildir. Günümüze ulaşan sadece
Selçuklu dönemine ait bir kervansaraydır.
Selçuklu kervansarayı, il merkezine 25 km
uzaklıkta Kervansaray köyü yakınlarındadır.
Boyuna yapılan binanın beş kulesi vardır. 13.
yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.
IĞDIR (76)
Iğdır ilinin merkezi olan kent. Nüfusu
Iğdır Soykırım Anıtı ve Müzesi
Iğdır
Yüz ölçümü
:3.584 km
2
Nüfusu
:184.025 (2008)
İlçe sayısı
:4
İl trafik kodu
:76
IĞDIR
1...,193,194,195,196,197,198,199,200,201,202 204,205,206,207,208,209
Powered by FlippingBook