okul ansiklopedisi - page 664

YILDIZÇ‹ÇE⁄‹
664
Mihrimah Sultan yapt›rd›. Y›ld›z Kasr› ise II. Mahmut taraf›ndan
infla ettirildi. Köflklerin say›s› Sultan Abdülaziz zaman›nda art›-
r›ld›. II. Abdülhamit 33 y›ll›k saltanat› s›ras›nda bu sarayda otur-
du. Y›ld›z Saray›’n›n en be¤enilen köflkleri, Malta ve fiale kas›r-
lar›d›r. Saray›n çevresi yüksek duvarlarla çevrilidir. Dört kap›s›
vard›r: Koltukkap›, Saltanat Kap›s›, Valide Kap›s› ve Mecidiyeka-
p›. Ayr›ca saray›n bahçesinde 1886’da infla edilmeye bafllanan
Y›ld›z Camii bulunmaktad›r.
YILDIZÇ‹ÇE⁄‹
DALYA
YO⁄UNLUK,
bir maddenin birim hacimdeki kütlesi (simge-
si a). Buna “mutlak yo¤unluk” da denir. S‹ birim sisteminde
kg/m
3
cinsinden ölçülür. Bir maddenin yo¤unlu¤unun suyun
yo¤unlu¤una oran›ysa “ba¤›l yo¤unluk” olarak adland›r›l›r (sim-
gesi d). Ba¤›l yo¤unluk eskiden “özgül a¤›rl›k” olarak da adlan-
d›r›l›rd›. Ba¤›l yo¤unluk, suya göre tan›mland›¤›ndan ve suyun
(gerçekte her maddenin) yo¤unlu¤u da s›cakl›¤a ba¤l› oldu¤un-
dan, ba¤›l yo¤unluk için suyun maksimum yo¤unluk noktas›
esas al›n›r. Suyun yo¤unlu¤unun maksimum de¤eri 1.000
kg/m
3
oldu¤undan herhangi bir maddenin ba¤›l yo¤unlu¤u,
mutlak yo¤unlu¤unun binde biridir. Mutlak yo¤unluk kg/m
3
cinsinden ölçülürken, ba¤›l yo¤unluk, tan›m gere¤i boyutsuz bir
büyüklüktür. S›v›, kat› ve gazlar›n yo¤unlu¤unun yan› s›ra, birim
uzunluktaki, birim yüzeydeki ya da birim hacimdeki çeflitli da¤›-
l›mlar da (örne¤in elektron yo¤unlu¤u, yük yo¤unlu¤u, ak›m yo-
¤unlu¤u vb.) genel olarak “yo¤unluk” ad›yla tan›mlan›r.
YO⁄URT,
sütün belli bir s›cakl›k derecesinde mayalanma-
s›yla elde edilen, beyaz, koyu k›vaml› ve protein de¤eri yüksek
bir yiyecek. ‹nek, koyun, keçi ya da manda sütünden yap›l›r. Ön-
ce süt iyice kaynat›l›r. Daha sonra ›l›k bir hâle gelinceye kadar
bekletilir ve içine maya olarak bir miktar yo¤urt kat›l›r. Mayalan-
may› sa¤layan, baz› mikroorganizmalard›r. Yo¤urdun bakterileri
öldürücü bir özelli¤i de vard›r. Ayr›ca sindirimi de kolaylaflt›ran
yo¤urt, proteinden baflka, ya¤ ve karbonhidrat bak›m›ndan da
zengindir.
LAKT‹K AS‹T
YO⁄URTOTU,
kökboyas›gillerden, yanl›fl olarak sütü kes-
ti¤i san›lan bir bitki, çobansüzgeci
(Galium).
Dört köfle göv-
deli ve karfl›l›kl› yaprakl›d›r. Çiçekleri küçük beyaz, sar› ya da ye-
flilimsidir.
YONCA,
baklagillerden, bir çay›r bitkisi
(Trifolium).
Üç
parçal› olan yapraklar›n›n kenarlar› genellikle difllidir. Çiçekleri
k›rm›z› ya da sar› renkte ve baflak durumundad›r. Ço¤u zaman
hayvan yemi olarak yetifltirilir. Kabayonca, melezyonca, yaban-
yoncas› gibi türleri vard›r.
YOSUN,
sularda ve karalarda yaflayan, çiçeksiz, ilkel yap›l› ki-
mi bitkilerin ortak ad›. Suyosunlar› olarak adland›r›lan algler, as-
l›nda tallibitkiler altâlemine girerler. Yosun denince akla gelen-
ler, gövdeli bitkiler altâleminin karayosunlar›
(Bryophyta)
bölümünden bitkilerdir. Bunlar nemli yerlerde oldu¤u kadar ka-
yalar ve a¤aç kabuklar› gibi kuru ortamlarda da yaflarlar. Birkaç
türüyse sularda yaflar. Yosunlar›n kökleri yoktur; iletim demetle-
ri de bulunmaz. Her yosun, biri efleysel üreme organlar› olan ga-
metleri, öbürü de efleysiz üreme araçlar› olan sporlar› tafl›yan
farkl› iki bölümden meydana gelir. Bunlardan birincisine game-
tofit, ikincisine sporofit denir. Topra¤a düflen bir yosun sporu
çimlenerek basit bir yap› gelifltirir. Bu yap› zamanla küçük sap ve
yapraklar hâlinde farkl›laflarak erkekorgan ve difliorganlar› tafl›-
yacak olan gametofiti oluflturur. Erkek ve difli üreme hücreleri
ancak sulu bir ortamda birleflebilirler, yani yosunlarda döllenme
ancak suda gerçekleflir. Döllenme sonunda meydana gelen zi-
got, geliflerek sporotifi oluflturur. Sporotif, gametofit üzerinde
yer al›r; ondan ayr›lmaz. Yosunlar en s›cak bölgelerden en so-
¤uklar›na kadar hemen bütün yeryüzüne yay›lm›fllard›r. Bilinen
türleri 12.000’den fazlad›r.
ALGLER, KARAYOSUNLARI
YOZGAT,
‹ç Anadolu Bölgesi’nde il ve bu ilin merkezi olan
kent. Küçük bir bölümü (Çekerek ilçesi) Karadeniz Bölgesi’ne
girer. Kuzeyde Çorum, kuzeydo¤uda Tokat, do¤uda Sivas, gü-
neyde Kayseri, Nevflehir, güneybat›da K›rflehir ve bat›da Ankara
illeriyle s›n›rlan›r. Yozgat ili ‹ç Anadolu’da Bozok Yaylas›’nda yer
al›r. Bu yayla 1.200-1.500 m. yükseklikte, dalgal›, yer yer çanak-
laflm›fl havzalarla ya da yayla düzlü¤ü üzerinde yükselen, fakat
yükseklikleri genellikle 2.000 m.yi bulmayan da¤larla engebe-
lenmifltir. ‹lin en yüksek yeri do¤uda, Sivas s›n›r›nda Akda¤’d›r
(2.273 m.). ‹ç Anadolu’nun orta derecede karasal tipte iklim ala-
n› içinde yer alan Yozgat ilinde, en so¤uk ay›n ortalama s›cakl›-
¤› -2ºC’ye kadar iner; en s›cak ay ise 19ºC’dir. Bu de¤erlerle, ka-
rasall›k bak›m›ndan bat›daki Ankara ile do¤usundaki Sivas ara-
s›nda gerçek bir geçifl iklimi niteli¤i tafl›r. K›fllar Ankara’dan da-
ha so¤uk, Sivas’tan daha s›cakt›r. Y›ll›k ya¤›fl tutarlar› bu komflu
illere göre daha fazlad›r ve 500 mm.nin üstüne ç›kar. Bu durum,
Yozgat’›n ortalama olarak daha yüksek olmas›yla ilgilidir. Ege-
men do¤al bitki örtüsü otsul bozk›r topluluklar›d›r; orman azd›r.
Yozgat ili sular›n› Çekerek ve Delice ›rmaklar›yla Yeflil›rmak ve
K›z›l›rmak’a ak›t›r; Karadeniz havzas›na ba¤l›d›r. 1997 say›m›nda
Yozgat ilinin toplam nüfusu 614.259’du. 14.000 km
2’
yi geçen
yüzölçümüyle oldukça genifl bir ildir ve genel nüfus yo¤unlu¤u,
km
2
’ye 45 kifliyle Türkiye ortalamas›n›n alt›ndad›r. Kentsel nüfus
%20 dolay›ndad›r. ‹l merkezi Yozgat’›n 1927’de 11.000 olan nü-
fusu, 1997’de 96.734’e ulaflm›flt›r; ‹ç Anadolu’nun az nüfuslu il
merkezlerinden biridir. Yozgat, madencilik ve sanayi bak›m›n-
dan geliflmemifl illerimiz aras›ndad›r. ‹l merkezinde kurulmufl
olan Tekel’e ait bira fabrikas›yla, kereste atölyeleri, Akda¤ gü-
müfllü kurflun ve linyit iflletmeleri bafll›ca sanayi kurulufllar›n›
oluflturur. Ekonomi hemen bütünüyle tar›m ve hayvanc›l›¤a da-
yanmaktad›r. Bafl ürün tah›ld›r. Tah›l üretiminin ço¤unu bu¤day
oluflturur. Bu¤day üretimi y›lda 1 milyon tona yaklaflm›flt›r. Bu
özelli¤iyle Yozgat, Türkiye’nin en önemli bu¤day üretim alanla-
r›ndan birisidir. Öteki toprak ürünlerinin hem çeflitleri hem de
üretim miktarlar› azd›r. Hayvanlar içinde en çok inek, k›lkeçisi,
tiftikkeçisi ve koyun beslenir. Y›ll›k süt üretimi 100.000 tondan
fazlad›r. Ankara-Kayseri demiryolu, Yozgat ilinin güneybat› ke-
nar›n› izleyerek Yerköy, fiefaatli ve Bo¤azl›yan ilçelerinden ge-
çerse de, ulafl›mda as›l yararlan›lan karayollar›d›r. Çünkü ilin
büyük bölümü demiryoluna uzakta kal›r. En önemli flose, Anka-
ra üzerinden gelerek Sivas ve oradan da Do¤u Anadolu’ya uza-
nan yoldur. Yozgat kenti bu flose üzerinde ve Sivas ile Ankara’ya
1...,654,655,656,657,658,659,660,661,662,663 665,666,667,668,669,670,671,672
Powered by FlippingBook